Privatna pozajmica novca

Ako loše stojite sa gotovinom i imate podrum pun stvari visoke vrednosti, razmislite o zajmu zalagaonici.


Kada odnesete nešto vredno u zalagaonicu, velike su šanse da ćete izaći sa nešto novca.


Da biste dobili založni zajam, idete u zalagaonicu sa nečim što posedujete što ste spremni da ostavite kao zalog. Osoblje procenjuje vrednost stvari, stanje i potencijal za preprodaju, a zatim odlučuje da li će ponuditi zajam.


Procenjuje da će Vam zalagaonice ponuditi oko 25% do 60% vrednosti preprodaje. Može se isplatiti kupovati i upoređivati ponude iz nekoliko zalagaonica jer ponude mogu značajno da variraju.


Ako prihvatite zajam, odlazite sa gotovinom i založnim tiketom, koji će Vam trebati da dobijete svoj predmet nazad. Možete fotografisati kartu i poslati je sebi kao rezervnu kopiju u slučaju da je izgubite.


Pošto ste ostavili kolateral kod zajmodavca, zajam za zajam ne zahteva proveru kreditne sposobnosti, ali morate imati 18 ili više godina i pokazati dokaz o svom identitetu. Zalagaonice su u redovnom kontaktu sa organima za sprovođenje zakona kako bi izbegli bavljenje ukradenom robom, tako da prodavnica može zahtevati dokaz o kupovini ili vlasništvu predmeta.


Predmeti koje možete založiti razlikuju se u zavisnosti od prodavnice i lokacije. Predmeti visoke potražnje obično uključuju nakit, vatreno oružje, elektroniku, alate i muzičke instrumente.


Zatim se vraćate u dogovorenom roku, obično 30 dana do dva meseca, da preuzmete predmet i otplatite zajam (plus naknade i kamate). Naknade se razlikuju u zavisnosti od države i mogu uključivati troškove osiguranja i skladištenja.


Ako ne možete da otplatite u prvobitnom roku, možda ćete moći da produžite ili obnovite zajam. Ako ne možete da otplatite zajam, zalagaonica će prodati Vašu stvar da bi joj vratila novac.